Pc-Care

 

Brugervilkår, Cookies & Privatliv

 

Tilmeld dig nyhedsbrev


 

Partitioner din Harddisk

Vi har efterhånden fået mange henvendelser angående partitionering af harddiske, og derfor har vi valgt at lave denne guide. Det er vigtigt at gøre sig klart, at der findes mange forskellige computere, og derfor kan informationerne variere lidt. Følg dog guiden så godt du kan, og i sidste ende, vil du kunne partitionere dine egne harddiske ved hjælp af FDISK. Guiden er bygget op i trin, så du kan springe til det trin som volder dig problemer, og blot læse det. Men du er selvfølgelig velkommen til at læse det hele.

Ind i BIOS
Når du installere en ny harddisk i din computer, skal du først sørge for at computeren kan finde din harddisk. Det gøres ved at gå ind i BIOS. På de fleste moderne computere kommer man ind i BIOS ved at trykke på Delete imens hukommelsen tælles op. Der kan dog også findes maskiner hvor der for eksempel skal trykkes F1 for at komme ind i BIOS. Er du i tvivl, så se i manualen til dit motherboard. Når du er i BIOS'en gør du følgende:

1. Vælge "Harddisk autodetect".
2. Vælg "Save and exit".
3. Genstart så maskinen

Nu genstarter maskinen, og du skal holde øje med om din nye harddisk bliver detekteret som den skal. Du kan se at dine forskellige drev bliver detekteret lige efter din hukommelse er blevet talt sammen. Hvis du ikke kan se det der. Vil du kunne se det i vinduet umiddelbart efter. Der ser du en hvid tabel indeholdende informationer om dine harddiske, cd-drev, hukommelse og processor. Det kan godt være lidt svært at se, så tryk på PAUSE/BREAK-knappen. Når du har sikret dig at din nye harddisk blev fundet, kan du trykke på ENTER for at fortsætte.

Så til DOS
Du kan godt partitionere din harddisk, i en DOS-promt fra Windows af, men hvis du har installeret en helt ny harddisk, kan du af gode grunde ikke benytte dig af Windows. Du skal derfor sikre dig at du har lavet en startdiskette. Det kan du gøre fra Windows 9x/ME ved at gå ind i KONTROLPANELET, og vælge TILFØJ/FJERN PROGRAMMER, her vælger du så fanebladet længst til højre, som hedder WINDOWS KOMPONENTER. Under dette faneblad kan du vælge at oprette en startdiskette.
Når du nu har sikret dig at du har en startdiskette, skal du boote på den. Når computeren er bootet op i DOS, står curseren og blinker ud for C:\. Her skal du skrive FDISK, og tryk så på ENTER for at starte programmet.

Du kan også lave din bootdisk her. Indsæt en diskette i diskettedrevet, højreklik på et af linkene her under, og vælg ÅBEN.

Windows 95 Windows 98 SE Windows Me

Fdisk er sagen
Når du har startet Fdisk op, stiller programmet dig et spørgsmål som det første. Her skal du tage stilling til om du vil benytte store drev eller ej. Du kan som standard vælge JA. Det man i praksis vælger imellem, er om filsystemet på harddisken, skal være FAT16 eller FAT32. Når du har valgt JA, får du en menu op med 4 eller 5 punkter, alt efter om du har en eller flere harddiske i din computer.

1. Opret DOS-partition eller logisk DOS-drev
2. Sæt aktiv partition
3. Slet logisk DOS-drev i den udvidet DOS -partition
4. Slet ikke-DOS-drev
5. Skift aktivet drev

Hvis du har mere end en harddisk i din computer får du altså mulighed for at vælge mellem dem ved at trykke 5 efterfulgt af ENTER. Det er meget vigtigt at du sikre dig at du har valgt det rigtige drev inden du går i gang. Hvis du vælger det forkerte drev, kan du miste alle dine data.

En stor partition
Skal du oprette en stor partition som udnytter al din plads på den harddisk du har monteret, skal du vælge menupunkt 1. Tryk 1, efterfulgt af ENTER. Der kommer nu en menu frem som herunder.

1. Opret primær DOS-partition
2. Opret udvidet DOS-partition
3. Opret logisk drev i den udvidet DOS-partition

Vi skal have oprettet en og kun en partition. Derfor skal vi vælge OPRET PRIMÆR PARTITION. Tryk derfor 1efterfulgt af ENTER. Fdisk, spørg dig nu om du ønsker at udnytte det maksimale ubenyttede plads på harddisken til at lave denne partition. Her skal du svare JA. Nu har du oprettet en stor partition på din harddisk, og for at komme retur til hovedmenuen, skal du trykke på Esc.
Inden du går ud for at formatere harddisken, skal du huske at sætte en partition som AKTIV. Det gøres ved at vælge menupunkt 2 i hovedmenuen. Vælg den partition du ønsker at gøre aktiv og tryk Esc. for at komme ud af Fdisk.

Del harddisken i to
Vil du dele din harddisk i to dele kan du gøre det ved først at vælge menupunkt 1, efterfulgt af et tryk på ENTER. Når Fdisk, spørg om du vil benytte det maksimale ubenyttede plads på din harddisk, skal du trykke N for NEJ. Nu spørg fdisk dig, om hvor meget plads du vil bruge til den primære DOS-partition. Her kan du vælge at skrive et antal MB, eller du kan også skrive 50% hvis du vil have delt disken i to lige store dele.
Når den primære partition er lavet, skal vi videre med at oprette en udvidet DOS-partition. Hvis vi ikke gjorde det, ville halvdelen af vores harddisk ligge ubrugt hen, til ingen verdens nytte. For at oprette den vælger du 1 i hovedmenuen, i undermenuen vælger du menupunkt 2 for at oprette en udvidet DOS-partition. Angiv at partitionen skal udnytte al den ledige plads.
Når du trykker Ecs. for at komme ud af menuen, kommer Fdisk op og minder dig om at der skal laves et logisk drev. Det er altså her du skal vælge om du vil have delt harddisken i to eller flere partitioner. Hvis du vælger at det logiske drev skal bruge al ledig plads på harddisken, ja så har du to partitioner. Men hvis du vælger at den kun skal bruge 50% af den ledige plads. Ja så ser fordelingen således ud:

Primær partition 50% af samlet harddisk
Udvidet DOS-partition 50% af samlet harddisk. 1 logisk drev er defineret, og bruger 50% af den udvidet DOS-partition.

Kun halvdelen af den udvidet DOS-partition er udnyttet. Derfor svarer det til at du har 25% plads på din harddisk som ikke benyttes, og aldrig vil blive benyttet, medmindre du altså opretter endnu et logisk drev.

Del harddisken i tre eller flere
Når vi nu har 25% af vores samlede harddiskkapacitet liggende ubrugt hen, er det måske en god ide at få alle disse MB i brug. Dette gøres ved at vælge 1 i hovedmenuen, og derefter vælge menupunkt nummer 3. som hedder Opret Logisk drev i udvidet DOS-partition. Herefter spørg fdisk dig, hvor meget plads du vil tildele dette logiske drev. Her kan du vælge 100% for at tildele den resterende ledige plads på harddisken til dette logiske drev. Eller du kan vælge at oprette flere logiske drev. Vælger du at tildele al den ledige plads til et logisk drev, vil fordelingen se således ud:

Primær partition 50% af samlet harddisk

Udvidet DOS-partition 50% af samlet harddisk.

1. logiske drev er defineret, og bruger 50% (25% af samlet HD) af den udvidet DOS-partition.
2. logiske drev er defineret og bruger 50% (25% af samlet HD) af den udvidet DOS-partition.


Sponsor:
Vind i Poker.dk
Min IP.dk
Mobiltest.dk
IT-Artikler.dk
Mest Viste:
Vælg RAM
Partitioner din Harddisk
Vælg CPU
Nvidia Generelt
Drivers Generelt
Vælg Grafikkort
Vælg Bundkort
Vælg Harddisk
Installer harddisken
Grafikkort Generelt
USB Ukendt enhed
DDR RAM
Hvad er en Hacker
RAM generelt
Kan du køre Vista
Mål Hastigheden
CPU oversigt
Optimer din computer
Ryd op på harddisken
Optimal skærmvisning
Sidst opdaterede:
Det rette tastatur gør en forskel
Derfor bør din PC have en VPN
Få mest muligt ud af din computer med fibernet
Fiks computeren, før det er for sent
3 gode overvejelser ved køb af ny computer
Defragmentering af din computer – Derfor bør du gøre det
VPN i Danmark – Er NordVPN den bedste VPN?
Tag computeren med i køkkenet
Optimer din computer
Core2Duo
Kan du køre Vista
RAM generelt
Gratis programmer
Athlon 64 X2
Sådan fjernes spyware
Ryd op på harddisken
Vælg Køleren
USB Ukendt enhed
cd/dvd - drevet
Optimal skærmvisning
Samme Kategori:
Ryd op på harddisken
Andre Interessante:
Outlook til systemtray
GratisEmail opsætning
Kan du køre Vista
Ryd op på harddisken
Brug Google.dk i Firefox